Четвер, 28.03.2024, 18:36Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Статистика

Головна » 2011 » Квітень » 8 » « Її пісні – це легенда»
14:45
« Її пісні – це легенда»
 
« Її пісні – це легенда»
4 квітня народилася Квітка Цісик
 Голосу України з далекої Америки присвячується:
    ... Завжди з чогось усе починається. У когось з прогулянки, мандрівки, у когось з пісні – з того, що пробуджує приховане натхнення творити.
    Кого тільки не надихнула Квітка Цісик своїм голосом, що такий проникливий та зворушливий у піснях, які у її виконанні завжди залишаться неповторними.
    Свого часу я мала натхнення створити юнацький пластовий курінь і якийсь час міркувала над тим, хто з відомих українок могла би стати нашою патронессою. Кандидатури були різні: це і художниці Тетяна Нилівна Яблонська, Марія Приймаченко... Та коли тільки прозвучало ім’я Квітки, одразу було вирішено – ТІЛЬКИ КВІТКА ЦІСИК!!!
    І ось вже рік є у Львові пластовий (правда, ще підготовчий) дівочий курінь, який носить ім’я такої романтичної, співочої, працьовитої, неповторної людини, яка народилася не в Україні, але є українкою у піснях, які знають та люблять і дорослі, і діти. Так чи інакше, а діяльність куреня є пов’язана з музикою, бо маємо виховників музикантів, митців, і юначки у більшості своїй є співочі, часто виступають на конкурсах. Тому і плани наші – це організація музичних вишколів для юнацтва, старшопластунів, участь у концертах, популяризація гурту «Коліжанки» (він, до речі, зайняв третє місце у конкурсі Всеукраїнської пластової пісні у Тернополі), у планах також взяти активну участь у наступному фестивалі пластової та української пісні.
    Та плани – планами, а ми вже маємо у своєму доробку професійно організовану та чудово проведену пластову пізнавальну гру «Незабутня Квітка». Ця гра була зроблена для дітей шкіл Галицького району міста Львова, і провели її 2 квітня 2011 року у приміщенні середньої школи ім. Маркіяна Шашкевича № 34. Треба відзначити професіоналізм окремих осіб, які взяли на себе основну роль інструкторів – пл. прият. Тарас Гунько (художня точка – малюнок рідкісної квітки під спів Квітки Цісик), пл. прият. Лідія Чир (майстрова точка – виготовлення паперових квіток), ст. пл. Назар Голоджун ( майстер-клас вальсу «Де ти тепер?»), ст. пл. прих. Тетяна Яблонська (навчання пісні «І шумить, і гуде» під акомпанемент бандури), пл. сен. прих. Зоряна Верстюк (вивчення біографії методом розкладання карток), ст. пл. Галина Матвіїв, ПС (музичний калейдоскоп – вгадування пісень у виконанні співачки), пл. вірл. Марічка Чир (перегляд єдиного збереженого україномовного інтерв’ю Квітки Цісик). Юначки куреня цього разу допомагали метрам і одночасно вчилися, бо на них невдовзі чекає проведення цієї ж гри учням лінгвістичної гімназії, де «квіточки» займаються.
    
  Провід станичної акції:
    Комендант – пл. сен. пр. Оксана Яблонська, ПС ( зв’язкова куреня ім. Квітки Цісик)
    Бунчужний – пл. розв. Дмитро Яблонський (к. ч. 87 ім. І. Багряного)
    Писар –пл. вірл. Лідія Чир
 
    Ця гра була проведена для школярів з метою популяризації української пісні, ознайомлення з життєвим та творчим шляхом Квітки Цісик, адже відомо, що накращий спосіб чогось навчитися – це пережити, наповнитися по вінця інформацією через гру, пісню, малюнок, танок.
    Її пісні – це легенда. А що знають діти про цю особистість? У Львові є вулиця її імени, меморіальна дошка на вулиці Глибокій, 8, де мешкала родина Левів (родина матері співачки); меморіальний музей у СШ № 54, росте у Шевченківському гаю іменне деревце - калина, на якому сама Ніна Матвієнко пов’язувала символічну гарасівку; днями проведено Перший Міжнародний конкурс українського романсу ім. Квітки Цісик...
    Квітка Цісик – наша, українська, співачка, голос якої запав багатьом у душу, голос якої надихав і надихає кожного, хто хоч раз чув пісні у її виконанні - «...Людина живе доти, доки її пам’ятають...»
                                                                                             пл. сен. пр. Оксана Яблонська, ПС
Переглядів: 1035 | Додав: Стежка | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024 |